Üdülési jog eladás – Viszont eladás – Visszavásárlás

Üdülési jogot eladni nagyon nehéz, szinte lehetetlen. A legtöbb üdülési jogra szakosodott üdülő még mindig új vásárlókat igyekszik szerezni, szabad kapacitásai betöltésére. A szerződés átruházásához az üdülési jog (nem jelent tulajdonjogot) eladóján és vevőjén kívül az üdülési jogot szolgáltató cég beleegyezése is szükséges kivéve, ha a szerződésben szerepel, hogy a jogosult az üdülési joggal szabadon rendelkezhet, azt eladhatja, elajándékozhatja.

Viszontértékesítésről akkor beszélünk, ha egy harmadik fél vállalja, hogy díjazás ellenében az üdülési jogunkat eladja, azaz átruházásra vonatkozó szerződést közvetít. Javasoljuk, hogy az értékesítést vállaló cégnek az üdülési jog eladása előtt, előre ne fizessünk díjat, ne adjunk előleget.

„Ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a felek megállapodnak abban, hogy a vevő visszavásárlási jogot enged a megvett dologra, az eladó a vevőhöz intézett nyilatkozatával a dolgot megveheti.” Ptk 6:224. § (1)

Tehát, ha szerepel is a szerződésben a visszavásárlási jog, az üdülési jogot szolgáltató cégen múlik, hogy él-e vele.

Az üdülési jog adás-vétel, mellyel csak használati, nem tulajdonosi jogot szerzünk. Ezért nehéz aztán „megszabadulni” ettől a jogtól.

Ha kérdése merül fel üdülési jog vásárlásával vagy megszüntetésével kapcsolatban, keresse fel irodánkat.