Már a magyar foglalkoztatók sem vehetik félvállról a visszaélések bejelentését

A visszaélések bejelentéséről szóló törvény értelmében a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatoknak belső, a visszaélések bejelentését és kivizsgálását lehetővé tevő rendszert kell működtetni 2023. július 24.-től. A rendelkezésnek köszönhetően a munkavállalók, a szerződéses partnerek és más érintettek akár anonim módon is bejelenthetik az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat.

A bejelentéstevők körét a törvény meglehetősen széles spektrumon határozza meg. Az aktuális munkavállalókon kívül bejelentésre jogosultak a korábbi foglalkoztatottak munkaviszonyuk megszűnését követően is, vagy éppen azok a személyek, akik az adott céggel munkaviszonyt készülnek létesíteni, és a felvételi eljárás során tapasztaltak visszaélést. Kifogásukat jelezhetik továbbá a vállalat szerződéses partnerei (vállalkozó, alvállalkozó, beszállító), de a foglalkoztatónál tevékenységet végző gyakornokok és önkéntesek is. A bejelentés szóban (személyesen vagy akár telefonon) vagy írásban tehető meg.

A bejelentési rendszer működtetésére a foglalkoztató egy pártatlan személyt vagy szervezetet jelöl ki, de dönthet úgyis, hogy teljes egészében szakemberre bízza a feladatot: szerződés keretében bejelentővédelmi ügyvédet is megbízhat.

Ügyvádi irodánk vállalja, hogy

  • a magyar törvényi előírásoknak megfelelő, fenntartható visszaélésbejelentő rendszert alakít ki és működtet ügyfelei számára (bejelentési szabályzat, adatvédelmi dokumentáció)
  • segítséget nyújt a céges kommunikációs módszerek gyakorlati megoldásába
  • a bejelentésben foglaltakat a körülmények által lehetővé tett legrövidebb időn belül, de legfeljebb a bejelentés beérkezésétől számított harminc napon belül kivizsgálja
  • ha a bejelentés alapján büntetőeljárás kezdeményezése indokolt, akkor intézkedik a feljelentés megtételéről.