Erdőtörvény – környezetvédelem

2020 július 1-től lépett életbe az erdőtörvény (2009..évi XXXVII. Törvény) és rendeleteinek módosítása, melyek értelmében az erdőben pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat. Az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton kívül való lovaglást, és emberi erővel hajtott kerékpárral való közlekedést az erdőgazdálkodó korlátozhatja, illetve megtilthatja, ha a terület tulajdoni jellegét és a korlátozást, illetve tiltást a területen megfelelően jelzi.

Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel megjelölésre került.

Az erdőben látogatás céljából járművel – ideértve a nem csak emberi erővel hajtott kerékpárt is – közlekedni csak a járműközlekedésre kijelölt erdei úton szabad. Az erdőben járműközlekedésre kijelölt utat mindenki saját felelősségére veheti igénybe.

Ha valaki olyan jelzett gyalogtúraösvényen teker, ahol nincs külön kerékpárosokra is vonatkozó jelzés, szabálysértési bírsággal sújtható.

Erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos.