Végrehajtás Foglalás

Manapság nagyon elszaporodtak a végrehajtási eljárások az önkéntes teljesítés hiánya miatt. A végrehajtáshoz vezető út, és maga a végrehajtás is elég kellemetlen dolog, mivel a korábban meg nem fizetett tartozás behajtására kényszerrel kerül sor, ráadásul jelentős többletköltségekkel.

 

A bírósági végrehajtás az az önálló, polgári nemperes eljárás, melynek során a bírósági, vagy közjegyzői végrehajtható okirat alapján a végrehajtó vagyoni kényszerrel éri el a kötelezettség teljesítését.

 

Az eljárás kifejezetten a végrehajtást kérő kérelmére indul, és ő maga választja ki azt a végrehajtási módot, mellyel leghamarabb hozzájuthat a követeléséhez.

Az adós védelme érdekében elsődlegesen az adós munkabérére, illetve a pénzintézetnél kezelt és az adós rendelkezése alatt álló összegre kell a végrehajtást elrendelni. Másodlagosan az adós bárhol fellelhető bármilyen vagyontárgya, legutoljára az adós ingatlana lehet végrehajtás tárgya. Az ingatlan lefoglalása nem jelent azonnali értékesítést! Az ingatlanárverés hosszadalmas folyamat, a végrehajtási eljárás során lehetőség van a tartozás kiegyenlítésére.

 

A végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása iránt pert lehet indítani a végrehajtást kérővel szemben, ha az adós a végrehajtást sérelmesnek találja, illetve a végrehajtó jogsértő intézkedése ellen végrehajtási kifogást lehet beadni.