Vállalkozzunk, de mire és hogyan

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni. Nem elég azt tudni, hogy mit szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, hogyan fogjuk megvalósítani. 

Első lépésként szükség van egy ötletre, hogy miből akarunk „pénzt” csinálni, hiszen a vállalkozás célja a profitszerzés.

Ezt követően át kell gondolni, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak (saját tőke, hitel), tervünk megvalósítása mekkora kockázattal jár.

Egyéni vállalkozást szeretnénk vagy céget alapítani. Egyéni vállalkozás indítása elektronikus úton is történhet (ügyfélkapu).

Céget (gazdasági vállalkozást) csak megfelelő okirat elkészítésével lehet alapítani. Fontos átgondolni, hogy milyen társasági formában szeretnénk működni  – pl. korlátolt felelősségű társaság (Kft), zártkörűen működő részvénytársaság  (Zrt), betéti társaság (Bt) – valamint, hogy milyen adózási formát választunk a cégünknek. Érdemes egy felkészült könyvelővel átbeszélni a terveinket.

Ha cégalapítás mellett döntünk, forduljunk ügyvédhez, mivel a létesítő okiratot közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.