Vadgázolás

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés, ebben az időszakban az országutakon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére, melyre rendszerint vadveszélyt jelző tábla is figyelmeztet.

Egy szarvassal való karambolban nemcsak a vad sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is, és az autó akár totálkárossá is törhet. Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül. Ha az állat még nem pusztult el, akkor ne közelítsünk az állathoz, hiszen a sebesült vad viselkedése kiszámíthatatlan.

Ha az ütközést már nem tudta kikerülni, és elütötte a vadat, akkor nemcsak a rendőrséget kell értesíteni, hanem a területileg illetékes vadásztársaságot is, mivel a társaság tulajdonát képezi az elütött állat. A rendőrség megérkezéséig a helyszínen kell maradni. Szorgalmazza, hogy a rendőrök készítsenek mindenről – a baleset helyszínéről, a sérült gépjárműről, és az elhullott vadról – fényképeket. A rendőröktől tudható meg, hogy az adott útszakasz melyik vadásztársasághoz tartozik.

Ha olyan útszakaszon történik baleset, ahol erre figyelmeztető tábla is felhívta a figyelmet, a területet kezelő vadásztársaságnak nem kötelező kifizetni az autóban keletkezett kárt. Sőt, amennyiben a vad elpusztult, még ők kérhetik a vadkár megtérítését az autóstól.

A vadásztársaságok ekkor általában peren kívüli megegyezést szorgalmaznak.

Ha megtörtént a baj és segítségre van szüksége, forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz.