Üdülési jog

A hagyományos üdülési jog (timeshare) megvásárlása révén a fogyasztó jogosultságot szerez arra, hogy az adott belföldi vagy külföldi szálláshelyet minden évben, az év adott időszakában kizárólagosan használhatja.

Az üdülési jog mindig egy konkrét üdülőre, az üdülő egy adott apartmanjára és az üdülési naptár egy meghatározott üdülési hetére vonatkozik. Az üdülési jog Önhöz hasonló tulajdonosokkal közös.

A hagyományos üdülési jog megváltása számottevő pénzügyi kötelezettségvállalással jár, mely hosszú távra (20 – 50 – 99 év), egyes esetekben pedig határozatlan időre (örökös) szól.

Az üdülési jog alapján használati díjat kell fizetni. A rendszerint évente esedékes díjat általában akkor is ki kell fizetni, ha a szállást az adott évben nem veszi igénybe.

A vevőnek rendszeresen jelentkező járulékos költségekkel (lásd pl.: adók, karbantartás és biztosítás) is számolnia kell. Ezen felül az üdülési jog kapcsán igénybe veendő szolgáltatások is előre meghatározottak lehetnek, amelytől később nehéz eltérni, valamint akkor is fizetnie kell, ha igénybe sem veszi az adott évben a szállást.

Ha Ön üdülési jog megvásárlását tervezi, fontos hogy tudja a következőket:

  • A kereskedőnek teljeskörű, írásbeli tájékoztatást kell adnia a szerződési feltételekről olyan nyelven, amelyet Ön beszél.
  • Fontos, hogy az üdülési jog megvásárlására vonatkozó szerződés megkötését követőn 14 napon belül még írásban elállhat a szerződéstől.
  • A kereskedő az elállási jog gyakorlására szolgáló gondolkodási idő során sem előleg, sem foglaló megfizetését nem kérheti Öntől.

Az üdülési jog nem pénzügyi befektetés, pénzügyi értelemben egy eladhatatlan árucikk.

Az üdülési jog adás-vétel. Ezért a szerződés megkötése előtt, vagy az elállási idő alatt célszerű szakemberrel, ügyvéddel konzultálni.