Családi vállalkozás – vállalkozó család

Sok családi vállalat tulajdonosa azt gondolja, hogy ráér majd később foglalkozni azokkal a feladatokkal, amelyek a vállalat fennmaradásához szükségesek. Pedig a zökkenőmentes generációváltás érdekében kulcsfontosságú egy jól megtervezett és kivitelezett családi vállalati struktúra. Ezt a célt szolgálja a családi alkotmány. Tartalmát a családtagok állítják össze az alapító családtagok közreműködésével.  Ha a családi egyeztetés elakad, érdemes ügyvéd segítségét kérni. A családi alkotmány hosszú távú elveket és döntési mechanizmusokat fektet le, amelyekből generációk kaphatnak iránymutatást döntéseik meghozatalához. A vállalkozó család két alrendszere a vállalkozás és a család.  A családi alkotmány szabályozza a család életét (pl.: a családi ünnepeken nem beszélünk üzletről) és a vállalkozás életét is (Pl.: a családtagok cégbeli operatív részvétele).

A családi alkotmányban rögzített elvek és célok a család szándéknyilatkozatának tekinthetők. Ahhoz, hogy az abban foglalt elvek és célok jogilag kötelező erővel bírjanak, át kell ültetni ezeket a szabályokat a társasági jogi dokumentumokba.

Ha családi vállalkozást alapít vagy vezet, vagy generációváltás előtt áll a vállalkozás és családi alkotmányt készítene, segítségért forduljon irodánkhoz.