Bérlő, Albérlő, Kaució

Miközben a legtöbb fiatalnak még eszébe sem jut a tanév, az egyetemistáknak és főiskolásoknak javában fő a fejük, ugyanis több tízezren keresnek albérletet, ami a jog szempontjából bérletet jelent. Az albérlet a bérlőtől való bérlést jelenti, míg a bérleti szerződés a tulajdonossal létrejött jogviszony.

A bérleti szerződés alapján a bérbeadó meghatározott dolog időleges használatának átengedésére, a bérlő a dolog átvételére és bérleti díj fizetésére köteles.

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződés szabályos írásba foglalása, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet.

Javasoljuk a határozott időre történő bérleti szerződés megkötését. Ennek előnye, hogy az időtartam lejártával automatikusan megszűnik. Ez esetben a kiköltözést megtagadó bérlő birtokháborítást követ el.

A bérleti szerződés aláírásakor szokásosan kéthavi kaució kerül kikötésre. A kaució nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk megjavítására illetve a fennmaradó tartozásokra fordítandó.

Ha megtalálta a megfelelő bérleményt, keresse ügyvédi irodánkat a szerződés megkötése céljából.