BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS VAGY KÖLCSÖN?

Bár a rendelet címében babaváró támogatás szerepe, ez valójában kölcsön, amelyet a hitelintézetek folyósítanak. A jogszabály által meghatározott feltételeken túl (Pl. életkor, TB jogviszony, magyarországi lakcím stb.) meg kell felelni a kiválasztott hitelintézet hitelbírálati feltételeinek is, azaz „kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít.(44/2019. (III. 12.) Korm. Rendelet 4.§ (4) szakasz)

Az pedig, hogy melyik hitelintézetnél ki, mennyire hitelképes, igen eltérő lehet. Nézzük csak a jövedelmet, mint alapfeltételt. Vannak elsődleges (munkabér, nyereség, .…) és másodlagos (GYES, táppénz, ….) jövedelmek. A pénzintézetek egy része csak az elsődleges jövedelemmel számol, tehát pl. ha a kismama táppénzen van a kölcsönigénylés időpontjában, csak adóstárs lehet, a főadós a férj lesz.

A jövedelemnek ténylegesen ott van szerepe, hogy a kölcsön törlesztésekor az adósnak a megélhetésére is maradjon elegendő pénze. A 10 millió forintos összeghatár egy felső plafon, senkinek nem kell ennyit felvennie (alacsonyabb jövedelem mellett nem is lehet), kisebb összeg is igényelhető.