Az orvos felelőssége Orvosi műhiba

Az orvos-beteg kapcsolatban a felek között megbízási szerződés jön létre, mely a legtöbb esetben gondos eljárást követel meg az orvos részéről, azonban előfordulhat, hogy a szerződés eredményszolgáltatásra irányul (pl. fogpótlás).

A felelősség helytállási kötelezettség mindazért, amit teszünk, vagy elmulasztunk. Az orvos felelősségi körébe tartozó hibákat nevezi a közvélekedés orvosi műhibának annak ellenére, hogy az “orvosi műhiba”, mint jogi vagy orvosi fogalom nem létezik.

Alapvető annak vizsgálata, hogy az orvos az elvárható gondosság illetve a szakma szabályai szerint járt-e el, szükséges azonban a kifogásolható magatartás következményeinek a felmérése is, illetve az is, hogy a kifogásolt magatartás és a bekövetkezett kár között van-e ún. okozati összefüggés. Vannak olyan egyértelmű esetek, amelyekben a hiba a laikus számára is észlelhető, más esetekben viszont csak beható vizsgálattal lehet felismerni. Ehhez orvos-szakértőre van szükség.

Ha úgy véli, hogy Ön vagy családtagja egészségi állapota az orvos mulasztása miatt nem javult vagy romlott, forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz.