Autó öröklése

Autó öröklése esetén tulajdonosváltás történik, örökség révén jut az új tulajdonos a gépkocsihoz.

Az örökös a hagyatéki tárgyalás lezárultáig fenntarthatja a kötelező biztosítást, ha fizeti az esedékes biztosítási díjat és az adót, valamint használhatja a gépjárművet. A biztosítót értesíteni kell a halálesetről. A szerződést nem írhatja át a biztosító az örökös nevére, az örökösnek mindig új biztosítási szerződést kell kötnie a jogerős hagyatéki végzés napjával.

A hagyatéki eljárás lezárultát követően rendelkezhet az örökös sajátjaként a járműről. Előfordulhat, hogy az autónak több örököse is lesz. A jármű törzskönyvén minden tulajdonos feltüntethető, azonban a forgalmi engedélyen már csak egyikük, és a kötelező biztosítási szerződésben is csak egy tulajdonos és egy üzembentartó szerepelhet (ez lehet két külön személy). Erről tehát az örökösöknek meg kell egyezniük. Az egyezséget érdemes írásba foglalni, melyhez tanácsos ügyvéd közreműködését kérni.

A kormányablakban történő átíráshoz szükséges:

  • a tulajdonos személyes iratai,
  • az igazolás a kötelező biztosítás meglétéről,
  • a törzskönyv kiállításának és a jármű forgalomba helyezésének díja,
  • be kell mutatni a hagyatéki végzést (ez a tulajdonjog megszerzését igazoló dokumentum),

Természetesen az örökös vagy örökösök dönthetnek úgy is, hogy nem tartják meg az autót, a hagyatéki eljárás lezárulása után van lehetőség eladni azt vagy kivonni a forgalomból.

Az örökölt autóval járó ügyintézés sokszor nem egyszerű, ha tanácsra lenne szüksége, forduljon bátran ügyvédi irodánkhoz.