Közlekedési bűncselekmény

×

Közlekedési bűncselekmény

A közlekedési bűncselekmények tipikus, gyakran előforduló esetei az alábbiak:

Közúti veszélyeztetés, közúti baleset okozása, járművezetés ittas állapotban, járművezetés bódult állapotban, járművezetés tiltott átengedése, cserbenhagyás.

A mindennapokban leggyakrabban előforduló eset a közúti baleset okozása.

Közúti balesetet az követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz. A bűncselekmény alapesetben vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés

  1. három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  2. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  3. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

A másik nagyon gyakran előforduló eset a járművezetés ittas állapotban. Fontos, hogy a magyar jogrendszerben „zéró tolerancia” van, tehát a legkisebb mennyiség esetén sem szabad alkohol fogyasztása esetén pl. gépjárművet vezetni. Ennek ellenére bűncselekmény akkor valósul csak meg, ha az elkövető szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Ezen érték alatt szabálysértés valósul meg.

A hatályos Btk. szerint aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés bűntett miatt

  1. három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  2. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  3. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  4. öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

Aki ittas állapotban nem gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a fentiekben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.


Közlekedési bűncselekmény estén is minden esetben személyes konzultációt tartunk fontosak, az ügycsoport speciális jellege miatt. Időpont egyeztetés miatt kérem, keressenek a horvathpeterdr@t-online.hu email címen, vagy amennyiben sürgős esetről lenne szó, akkor a +3672/953-970 vagy a +3630/327-9206 telefonszámon.